Kumonryu/Beni Kumonryu

Kumonryu - YoshikigoiDe Kumonryu is een diepzwarte Doitsu Koi met helderwitte patronen. In landen buiten Japan wordt deze Koi ook wel omschreven als de Orka Koi vanwege zijn gelijkenis met deze walvis.

De Kumonryu is nogal gevoelig voor temperatuurschommelingen en waterkwaliteit. Hierdoor kunnen zijn witte patronen veranderen. Hierdoor kan de koi dus een geheel ander uiterlijk gaan krijgen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om erop te letten dat vooral bij jonge Kumonryu de witte huid al zo wit mogelijk moet zijn. Een blauwe tint geeft al vaak veel zwart op latere leeftijd en is ook een teken van onstabiele Kumonryu. Jammer genoeg is het zo dat hoe slechter de Kumonryu kwaliteit is des te sneller en vaker komen dit soort veranderingen voort.

Is de Kumonryu stabieler in zijn patronen zien we hem dan ook maar zelden als Tosai bij de kwekers vertrekken. Dit komt omdat de prijs van dergelijke vissen veel hoger ligt als Nisai of ouder. Dat is de reden dat de stabiele Kumonryu het liefst de eerste 2 à 3 jaren dus niet verkocht worden. Het beste kan men ook het volle potentieel zien bij een Kumonryu als deze dus ouder zijn als een jaar.

Bij kleine Kumonryu dus vooral opletten dat de heldere patronen op de vis geen blauwachtige schijn hebben. Naarmate de Kumonryu ouder wordt, wordt dit dus in de regel zwart met als eindeffect een veel te donkere tot geheel zwarte Koi. Om echt wit te verkrijgen moet men de Kumonryu dus aankopen die ook al op jonge leeftijd meteen roomwit zijn.

Omdat dit echter de meer stabielere Kumonryu zijn, moet men dan echter ook veel dieper in de buidel tasten.

Bij goede exemplaren is het tevens belangrijk om er goed op te letten dat de afscheiding tussen wit en zwart zeer scherp is.

 

 

 

 

 

 

 

 


Beni Kumonryu

De Beni Kumonryu is ontstaan uit een kruising van de Beni Kumonryu x de Kikusui. De niet metallic exemplaren met rood waren de eerste Beni Kumonryu. De Beni Kumonryu was in het begin zeer onstabiel, maar door de verdere ontwikkeling en ook door andere kweken met Kumonryu en Doitsu Kohaku is veel energie gestoken in het stabieler maken van de Beni Kumonryu. Dat is in de laatste jaren dan ook wel te zien aan de kwaliteit van deze bijzondere varieteit.